Co nejdříve se vám ozveme
Zadání kontaktu se nepodařilo
Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Na co si dát pozor při výběru dřevěné terasy?

Dřevěná terasa je pro většinu z nás významná investice v rodinném nebo firemním rozpočtu. Proto jsme se zeptali zakladatele Masivy, Jana Valenčíka, jaké informace by si od dodavatele před nákupem terasy vyžádal. Vytvořili jsme z nich tahák, který vám pomůže nesednout na lep nespolehlivým firmám.

Při výběru dřevěné podlahy položte dodavateli tyto otázky:

① Jaký je původ dřeva?
② Jak bylo dřevo pro terasu sušeno?
③ Jaké používáte vruty?
④ Jaké zvolíte rektifikační terče?
⑤ Používáte odvětrávací podložky?
⑥ Už jste s tímto dřevem někdy pracovali?

Jak posoudit získané odpovědi vám řekneme níže. Ale už teď předesíláme – pokud uslyšíte variaci na odpověď „Děláme to tak vždycky a nikdy se nic nestalo,“ vezměte nohy na ramena. Takový dodavatel dřevu nerozumí a zajímá ho jen vaše peněženka, nikoli vaše dlouhodobá spokojenost.

① Jaký je původ dřeva?

Během posledních let jsme se naučili hlídat původ potravin, které konzumujeme. Kvalitu masa, vajíček nebo vína totiž významně ovlivňuje jejich původ. A se dřevem je to úplně stejné, protože i to je přírodním produktem.

Vezměme si například exotické dřevo cumaru, které se díky své odolnosti hodí kolem bazénů se slanou vodou. To ale platí, jen když vyrostlo v brazilské oblasti Amazonas a Rondonia (prodává se pod názvem Amarelo nebo Vermehlo). Na trhu se nachází i cumaru z brazilské oblasti Acres nebo Peru (prodává se pod názvem Champain). To v našich podnebných podmínkách začne po 2–3 měsících korkovatět, uvolňovat třísky a terasa se začne lámat.

Doporučujeme také vybírat dřevo s certifikovaným původem (FSC, PEFC, EUTR), které je dokladem, že pochází z udržitelně obhospodařovávaných lesů a nepřispívá k drancování deštných pralesů. V Masivě nabízíme pouze certifikované dřevo od prověřených dodavatelů, u kterých známe způsob výroby a sušení. Což je klíčové zejména u zpracovatelů afrického a thermo dřeva, u kterých kvalita zboží na trhu nejvíce kolísá.

② Jak bylo dřevo pro terasu sušeno?

Proces sušení je zejména u exotických dřevin klíčový pro jejich dlouhodobou kvalitu a stálost. Sušení probíhá buď přirozeně na vzduchu nebo průmyslově v sušičkách. Čím se liší?

Sušení na vzduchu je označováno zkratkou AD (Air-Dried) a probíhá tak, že desky nařezané z kmenu stromu se nechávají uschnout přirozeně na vzduchu. Exotické dřevo je houževnaté. Obsahuje velké množství vody a silic, proto během sušení na vzduchu vyschne jen povrchově. 

Voda, která zůstane v jádru dřeva, způsobuje jeho roztažnost. Jejím vlivem se bude terasa v závislosti na venkovních teplotách více kroutit, smršťovat nebo roztahovat. A prkna více praskat. Ve vzduchosuchém dřevě je také náročnější odhalit skryté vady, které se na terase projeví až po delším čase. Kupujete tedy částečně zajíce v pytli.

Pro naše podnebné podmínky je lepší pořídit o přibližně 20 % dražší, ale výrazně kvalitnější dřevo sušené průmyslově v sušárnách označované zkratkou KD (Kiln-Dried). Takto zpracované dřevo se sušilo postupně a delší dobu, proto obsahuje méně vody a je stabilnější. 

Tento proces sušení odhalí skryté vady, které by se na terase z AD prken projevily až po nějaké době. Po sušení se dřevěná prkna třídí a ta poškozená se vyřazují a dále zpracovávají. Máte tedy větší jistotu, že se vyhnete reklamacím už nainstalované terasy. 

Co může být vodítkem, pokud u produktu zkratku AD ani KD nenajdete? Pokyny k údržbě. KD dřevo můžete ihned po instalaci natřít ochrannými oleji, protože došlo k perfektnímu vysušení silic. U méně kvalitního vzduchosuhého AD prkna musíte počkat 2–3 měsíce, než se z něj silice vymyjí.

Nespokojte se s informací, že dřevo bylo sušené. To je samozřejmost. Žádejte průvodní list od výrobce, kde hledejte zkratku AD nebo KD. Informaci můžete také odtušit z pokynů k údržbě – AD prkna není možné hned po instalaci natírat ochrannými oleji. Pro naše podmínky je lepší volit dřevo KD, tedy sušené průmyslově v sušičkách.

③ Jaké používáte vruty?

Vruty prochází dřevem, a proto na něj přímo chemicky působí. Nevhodně zvolený vrut může svým působením způsobit černání, nebo i hnití dřevěných terasových prken. Proto je důležité si pohlídat, jaké pro svou terasu zvolíte.

Nerezové vruty kategorie C patří do měkkých evropských dřev jako je smrk, borovice nebo modřín. Vruty A2 a A4 už si poradí s vyšší kyselostí exotického dřeva. U typu A2 je potřeba pohlídat, zda je výrobce doporučuje pro kotvení exotických teras – někteří je vyrábějí s nižší životností, a proto je potřeba sáhnout po vyšší kategorii A4. Ta je nutná pro instalaci teras v okolí bazénů se slanou vodou.

Doporučujeme připlatit si za vruty s dvojitým závitem, které terasové prknu drží v hranolu a zároveň zabraňuje zvedání prkna.

④ Jaké zvolíte rektifikační terče?

Úkolem rektifikačních terčů je vyrovnat nerovnosti v podkladu, zvednout terasu na požadovanou úroveň nad terénem a zejména provětrávat terasovou konstrukci a odvádět z ní vodu. To vše je důležité pro co nejdelší životnost dřevěné terasy. Jejich potřebný počet i typ se liší v závislosti na kvalitě podkladu, rozměru konstrukce a zvoleném dřevu. 

Pokud vám záleží na estetickém dojmu a životnosti terasy, volíte pravděpodobně pokládku prken bez viditelných spojů. V tomto případě použijte terče s kyvnou hlavou, která vyrovnává spád a nerovnosti podkladu. Terasu tím ještě více srovnáte a zpevníte. 

Dřevo je živý materiál, který neustále přijímá a vypařuje vodu. Proto podkladové hranoly ze dřeva není vhodné pokládat přímo na podklad terasy (např. do štěrku), ze kterého do sebe natahují vodu. Při pokládce terčů do zpevněného štěrku si pohlídejte, aby byla báze terčů z tvrdého a plného plastu, aby se do štěrku nezačaly po čase propadat.

Terče od sebe musí být vzdáleny maximálně 70 cm, což zvládnou jen podkladové hranoly z vybraných dřevin s vysokou nosností a tloušťkou 4,5–5 cm. Některé typy dřeva a rozměry hranolů vyžadují rozmístění po 60 cm, jiné po 50 cm. Jednoznačná odpověď zde neexistuje, proto spíš pozorně poslouchejte, jak dodavatel nad instalací terasy přemýšlí a zda jím navrhovaný postup dává logicky smysl.

Rektifikační terče prodlužují životnost terasy tím, že z ní účinně odvádí vodu. Také ji srovnávají a zvedají do potřebné výšky. Jejich potřebný počet se odvíjí od kvality použitých podkladových hranolů.

⑤ Používáte odvětrávací podložky?

Odvětrávací, ventilační, izolační, distanční nebo terasové podložky. Tak se říká zpravidla plastovým komponentům, které se vkládají mezi terasová prkna a instalační hranoly nebo mezi hranoly a betonový podklad terasy. Odvětráváním se zamezuje vzlínání vody. Terasa si udržuje vyšší životnost a je tvarově stálejší. Rozhodně je doporučujeme použít.

⑥ Už jste s tímto dřevem někdy pracovali?

A nejdůležitější bod na závěr – chtějte vidět reference a slyšet zkušenosti s instalací podobných teras té vaší. Dřevo je přírodní materiál a občas má svou hlavu. Proto s ním umí dobře pracovat ti, kteří s ním mají dlouholeté zkušenosti. Nechcete přece, aby se řemeslník nebo firma učil instalaci terasy zrovna na té vaší. 

Zaměřte se na detaily – jak vypadají okraje referenčních teras, jak si poradil dodavatel se seříznutím okolo bazénu, jak vypadá terasa v místech styku s fasádou, jak stabilně působí schody nebo jaké nářadí při práci používá. Právě na detailech poznáte profesionály od amatérů.

Špatnou instalací dochází k nevratnému poškození materiálu, který je v případě exotických dřevin relativně drahý. Proto svěřte instalaci terasy takovému dodavateli, který má s daným typem dřeva již zkušenost a pomůže vám postavit venkovní terasu, která splní vaše očekávání.

Potřebujete na některou z otázek odpovědět víc do hloubky nebo stále váháte? Zavolejte nebo se zastavte v showroomu, rádi vám poradíme.

Text: Filip Šimoník (studio Mezonit) pro Masiva
Fotografie: archiv značky Kebony

Podobné články
Zavolejme si