Co nejdříve se vám ozveme
Zadání kontaktu se nepodařilo
Případně nám zavolejte kdykoli ve všední den od 10:00 do 18:00.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Státní svátky

Ve středu 1. a 8. května má naše podlahové studio zavřeno.

Jaké dřevo zvolit na terasu?

Aby vám dřevěná terasa dobře sloužila, musí odpovídat vašemu životnímu stylu. Proto všem zákazníkům při prvním setkání položíme 6 otázek, které nám pomohou vybrat nejvhodnější materiál pro konstrukci dřevěné terasy.

① Bydlíte ve vlastním domě či bytě?


Základním parametrem u dřevěná terasy je její životnost. Pokud se budete brzy stěhovat nebo plánujete rozsáhlou rekonstrukci nemovitosti, můžete postavit terasu se životností dvou tří sezón, a snížit tak pořizovací náklady na minimum.

V případě, že plánujete terasu využívat déle jak 5 let, vyplatí se do ní zainvestovat. Exotické dřevo má životnost 30–100 let. Té ale dosáhnete pouze v případě, že bude zvolená vhodná dřevina a terasa správně nainstalovaná. Špatná volba dřeva, spojovacích materiálů nebo podkladu může způsobit zčernání a následné rozpadnutí i toho nejkvalitnějšího materiálu.

Bydlíte v nájmu a budete se do 5 let stěhovat? Vybírejte z levnějších dřevin s nižší životností a terasu si klidně smontujte sami. Postavili jste si dům, který bude zázemím pro rodinu na další desítky let? Našetřete si na kvalitní materiál a nechejte si s instalací pomoci od odborníků.

② Preferujete design, nebo funkčnost?

Současné technologie umožňují seskládat dřevěnou terasu bez použití vrutů (šroubů), což je častý požadavek milovníků čistých linií a minimalismu. Prkna se jednoduše zacvaknou do kotvícícho systému, čímž vznikne designová terasa bez viditelných spojů. Má to však svá ale.

Neviditelné spoje nedoporučujeme využívat u levnějších exotických dřevin. Jejich vysoká životnost souvisí s vysokou houževnatostí dřeva – je plné silic a se změnou ročních období se v našich podmínkách výrazně roztahuje nebo smršťuje. Jednotlivá dřevěná prkna proto mají tendenci se z kotvícího systému uvolnit. Výjimkou jsou pouze nejkvalitnější exotické dřeviny jako teak a ipe, za které si ale výrazně připlatíte.


Řešením je využití speciálně upravených thermo dřevin z evropských jehličnanů (thermo borovice, thermo smrk) nebo listnáčů (thermo jasan) ošetřených vysokou teplotou, která zvyšuje jejich odolnost. Ta je ale vykoupena vyšší křehkostí materiálu. Proto je terasa z nich ideální pro ranní kávu nebo klidný odpočinek. Při stěhování těžkého grilu nebo pořádání narozeninových oslav může popraskat. Vhodným řešením je pak kotvící systém Grad. Výměna poškozených prken je s ním natolik snadná, že ji zvládnete i svépomocí.

Je tu ještě jedna možnost. Masiva nabízí speciální materiál Kebony, který si díky napuštění přírodními silicemi uchovává pružnost a je zároveň vysoce odolný. Lze jej tedy využít pro neviditelné spoje. Kebony splní vysoké estetické i funkční požadavky, což je ale zohledněno v jeho prémiové ceně.

Chcete terasu bez viditelných spojů a pořádat na ní večírky? Zvolte teak, ipe nebo Kebony a připravte si peněženku. Za tuto luxusní terasu si připlatíte. Chcete terasu bez viditelných spojů a bude sloužit jen vám pro klidný odpočinek? Zvolte thermo dřeviny a místo těžkého grilu si pořiďte malý elektrický.

Potřebujete odolnou terasu a nemáte rozpočet na nejkvalitnější materiál? Slevte ze svého požadavku na neviditelné spoje. I terasu s vruty šikovný technik položí tak, že bude potěšením pro vaše oči. Anebo investujte do kvalitnějšího kotvícího systému, který umožní snadnou výměnu poškozených prken.

③ Jakou barvu má mít vaše terasa?

Dřevo coby přírodní materiál pod vlivem povětrnostních podmínek a UV záření patinuje. Při výběru zvažujte jak barvu nového materiálu, tak jeho změněný odstín rok po pokládce. V našem podlahovém studiu máme vždy tentýž vzorek dřeva vystavený jak uvnitř, tak venku, aby byl rozdíl jasně viditelný. Vznik patiny je čistě estetický proces, životnost materiálu tím není snížena.

Teak si jako jediné exotické dřevo i po letech zachovávají svou původní žlutohnědou barvu. Zbylé exotické dřeviny se z odstínů žluté a červené rychle mění na stříbřitě šedé. V posledních letech je viditelný trend využívání těchto neutrálních barev, takže přirozeně vzniklá patina už dnes není vnímána jako problém, ale jako esteticky žádoucí.

Dřevo lze samozřejmě pomocí barev a olejů s pigmenty nabarvit na jakýkoli odstín. Od toho ale zákazníky odrazujeme. Zaprvé barva překryje přirozenou kresbu dřeva a snižuje jeho haptické kvality. Přicházíte tak o přidanou hodnotu vzhledu přírodního materiálu. Navíc je tyto nátěry potřeba pravidelně obnovovat. Pokud s nimi jednou začnete, není už cesty ven. Proto doporučujeme začít s ošetřením terasy transparentními oleji a až po 3–5 letech začít terasu barvit pigmenty. A nebo ji můžete lehce zbrousit, a tím obnovit její původní barvu.

Důležitá poznámka na závěr. Změna barvy dřeva nemá jakýkoli vliv na jeho životnost.

Líbí se vám šedo-stříbrná přirozená patina dřeva? Zvolte jakoukoli exotickou dřevinu a ošetřujte ji pouze bezbarvými oleji. Užijete si přirozenou strukturu dřeva.

Líbí se vám žlutohnědé odstíny? Pak musíte zvolit jako materiál pro terasu teak nebo iroko, nebo začít terasu každoročně barvit.

④ Budou terasu využívat děti?

Dřevo je coby přírodní a vysoce haptický materiál oblíbený jak u dětí, tak u jejich rodičů. Při ošetření teras používáme pouze prověřené a zdravotně nezávadné oleje, díky kterým si na terase mohou vaše ratolesti bez obav hrát.Zejména u nejmenších dětí někteří rodiče preferují využití tzv. neviditelných spojů bez použití vrutů. Jednotlivé prkna jsou tedy přicvaknuta do kotvícího systému, aniž by se musely používat vruty (šrouby). Kolem nich totiž přirozeně dochází ke vzniku třísek, které si děti mohou zadřít do kůže.

Budou si na terase hrát malé děti? Zvažte volbu neviditelných spojů. Při připevnění prken vruty vznikají v jejich okolí třísky, které si zejména malé děti mohou zadřít do kůže.

⑤ Máte bazén?

Dřevěné terasy kolem bazénů výrazně zvyšují uživatelský komfort a jsou zárukou fantastických letních prázdnin. Při volbě terasy je ale potřeba vzít v úvahu zvýšenou zátěž dřeva vlivem chlorované nebo slané vody.

Venkovní bazény s chlorovanou vodou v kombinaci s kyselými dešti působí na dřevěné terasy silně erozivně. Proto k nim doporučujeme volit zejména odolné exotické dřeviny jako ipe, iroko nebo teak, případně speciální materiál Kebony. Z termizovaných dřevin je vhodný pouze thermo jasan. Také kolem bazénu se slanou vodou můžete mít dřevěnou terasu z výše uvedených materiálů. Stačí je speciálně povrchově ošetřit.

Zvýšenou pozornost věnujte vrutům (šroubům), které musí být egalizované. Obyčejné vruty začnou pod vlivem chemikálií rychle rezivět a brzy rozloží celou terasu i z toho nejkvalitnějšího dřeva.

Chcete kolem svého bazénu dřevěnou terasu? Ať v něm máte chlorovanou nebo slanou vodu, sáhněte po odolných exotických dřevinách ipe, iroko nebo teak, případně thermo jasanu a materiálu Kebony. Dejte si pozor na vruty – musí být egalizované.

⑥ Jak moc se vám chce o terasu starat?

Kvalitní venkovní terasy ze dřeva není potřeba speciálně ošetřovat. Materiály jako Kebony nebo thermo bambus jsou bezúdržbové, což výrobci garantují zárukou 25 let.

Terasy z exotického dřeva doporučujeme jednou za rok umýt vapkou a následně ošetřit ochranným olejem, což zvýší jejich životnost. Je to podobné jako v případě rukou v zimě – také potřebují péči, aby byly hydratované a jemné. Před aplikací oleje lze také použít speciální odšeďovač. Pokud ošetření terasy budete dělat jen jednou za dva tři roky, nijak jí to neublíží. Jen více zešedne.  

Čím si můžete údržbu terasy usnadnit? Vyvarujte se terasovým prknům s vroubky. Ve vroubcích se drží špína, která se špatně čistí. Paradoxně jsou tato prkna i více kluzká, takže pro vás budou znamenat jen komplikaci.

Také nedoporučujeme terasu hned první rok natírat barvou s pigmenty. Jakmile to uděláte jednou, budete muset nátěr každoročně obnovovat. Zákazníkům doporučujeme užívat si nejdřív přirozenou kresbu dřeva a nechat dřevěná prkna přirozeně oxidovat. Většina lidí bere lehkou patinu jako vítanou estetickou kvalitu dřeva. Po 3–5 letech doporučujeme zvážit přebroušení terasy pro obnovení její původní barvy, nebo použít barvu s pigmenty.

Pravidelnou údržbu jednou ročně zvládnete při použití speciálních mopů rychle a ještě si u toho odpočinete od běžných starostí. Samozřejmě si na veškerou údržbu můžete objednat specializované firmy, včetně té naší.

Nenašli jste odpověď na svou otázku nebo stále váháte? Zavolejte nebo se zastavte v showroomu. Rádi vám pomůžeme s výběrem terasy, která splní vaše očekávání ohledně její životnosti, estetiky, ceny i údržby.

Chcete mít s terasou co nejméně starostí? Vyhněte se dřevěným terasovým prknům s vroubky a terasu ošetřujte pouze olejem, nikoli barvami a oleji s pigmenty, které je potřeba pravidelně obnovovat. A nebo si na začátku sezony zavolejte specializovanou firmu, která terasu ošetří za vás.

Text: Filip Šimoník (studio Mezonit) pro Masiva
Fotografie: archiv značky Thermory

Podobné články
Zavolejme si